Zapraszamy do zapoznania się z przepisami Małgorzaty Migdał-Matli.

Małgosia gościła w Naszym Klubie podczas "Rodzinnych Wakacji Na Kowalach" jak co roku (no prawie). Każdego dnia zachwycała nas kulinarnymi niespodziankami. Nazwy produktów potrafiły zaskoczyć.
Może to co przeczytacie lub to co próbowaliście zainspiruje Was do zdrowej kuchni.
Polecamy.


30 czerwca
zdrowe słodycze:
-platki jeczmienne, zytnie,owsiane,orkiszowe
-pokrojone owoce suszone (daktyle,morele,śliwki,jagody goji,rodzynki,jagody peruwianskie itp)
-zmielone orzechy (nerkowce,ziemne,pinii,brazylijskie,macadamia itp)
-olej kokosowy
-nasiona chia
-zarodki
-syrop z agawy
-karob 
-ksylitol
Wszystko mieszamy i formujemy małe kulki, wstawiamy do lodówki. Można też dodac mleka skondensowanego w puszce, wylac na blaszke wylozona papierem do pieczenia i zapiec. Jest to tzw baton muesli.
 
1 lipca
-sałatka owocowa z ziarnami konopii:
Różne owoce sezonowe kroimy, mieszamy i posypujemy ziarnami konopii.
 
2 lipca
 zielony koktajl:
Różne owoce sezonowe miksujemy i dodajemy łyżkę sproszkowanego młodego jęczmienia.
 
3 lipca
 szybkie kiszonki:
Rożne warzywa sezonowe kroimy lub szatkujemy z czosnkiem, zielem angielskim, jalowcem, posypujemy solą himalajska, wulkaniczna lub morska i wkladamy do słoików. Bez przykrycia umieszczamy w temp.pokojowej, po kilku dniach wytwarza sie kwas mlekowy i kiszonka jest gotowa.
 
4 lipca
 gomasio (japońska sól sezamowa):
Sezam, siemie lniane, pestki słonecznika ucieramy z solą w mozdzierzu. Używamy do posypywania chleba na zakwasie posmarowanego masłem lub olejem kokosowym albo do zupy.
 
7 lipca
Witarianska zupa-krem:
Różne warzywa sezonowe (ogórek,pomidor,cukinia,avocado,szpinak,cebula itp) miksujemy, dodajemy czosnek, pietruszke, koperek, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, skrapiamy olejem z orzechów ziemnych lub innym, ponownie miksujemy. Przed podaniem można udekorowac kielkami i posypac zarodkami pszennymi.
 
8 lipca
Sałatka owocowa z mleczkiem kokosowym, inuliną, karobem i ksylitolem:
Różne owoce sezonowe kroimy i polewamy mleczkiem kokosowym wymieszanym z inuliną (prebiotyk), karobem i ksylitolem. Można posypać dowolnymi orzechami.
 
9 lipca
Sałatka witarianska z kombu:
Kapusta pekinska, ogórek, rzodkiewki (razem z liśćmi), koperek, szczypiorek, groszek cukrowy, granat, avocado itp kroimy, skrapiamy cytryna, polewamy oliwą, posypujemy do smaku solą i pieprzem, dodajemy namoczone na 10 minut w wodzie wodorosty kombu lub inne.
 
10 lipca
Hummus:
Namoczyć cieciorkę na noc (można przedtem podprażyć ją na suchej patelni), ugotować do miekkości z solą, zmiksować na gładką masę, dodając czosnek, tahini (pasta sezamowa), pieprz, oliwę lub inne dodatki wg uznania. Podawać z chlebem lub jako dip.
 
11 lipca
Pobudzający sok owocowo-warzywny:
Marchew, jabłka, gruszki, ogórki wrzucić do sokowirówki, dodać cytrynę i zmielone orzechy coli. Z resztek owoców i warzyw można zrobić maseczkę na twarz.

Czekamy na przepis Małgosi mamy Dawida na przepis na pyszny chlebek, który moglismy kosztować podczas akcji.

0 Responses